Wie zijn de mensen achter Dazzle Bears?

Nou, dit zijn wij dus. Mijn man Willem en ik, Natalie.
Mijn eerste beer maakte ik in 1992 en na nog een beer of 4 vanaf een patroon te hebben gemaakt, ben ik de patronen gaan aanpassen omdat eigenlijk geen enkel beertje naar mijn zin was.
Het ontwerpen was begonnen. In 1993 stond ik voor het eerst op een beurs en dat beviel zo goed dat we uiteindelijk wel 2x per maand ergens op een beurs stonden.
Toen in 1997 onze oudste zoon geboren werd, is dat teruggebracht naar 1 tot 2 beurzen per jaar. In 1999 kregen we er nog 2 zonen bij.
Mijn ouders hebben al die jaren dat wij naar een berenbeurs gingen opgepast en dat doen ze nog steeds als wij een beurs hebben.
Willem gaat ook nog steeds mee naar de beurs. Hij vindt het enorm gezellig en houdt wel van een praatje.

Hoewel het een hele drukke tijd is geweest, ben ik toch altijd beren blijven maken.
Na de geboorte van onze tweeling ben ik alleen overgegaan op het maken van kleine beertjes.
De grote lappen mohair, alle stof die er vanaf kwam, de spelden, de naaimachine, allemaal niet zo handig met 3 kleine kinderen in huis.
Het maken van die kleine beertjes beviel me echter zo goed, dat ik daar mee door ben blijven gaan.
Veel "gewone" kleine beertjes maak ik niet meer. Mijn voorkeur gaat meer uit naar aparte beren. Het is ook veel leuker om een apart beertje te ontwerpen.
Een normale beer ontwerpen is simpel. Je past het oude patroon iets aan en je hebt weer een nieuw patroon.
Een aparte beer ontwerpen, is meer een creatieve uitdaging. Je bent er veel langer mee bezig.
Alle beertjes ontwerp en maak ik zelf. Als ik iets leuks zie of een goed idee heb, maak ik een aantekening en als ik genoeg aantekeningen op papier heb staan, vormt er zich een nieuw beertje in mijn hoofd.
Ik teken het dan uit op papier en Willem helpt mij om het in 3D te zien, want dat inzicht heb ik helaas niet. Bijna alle beertjes die ik maak zijn one-of-a-kind.
Ik houd er niet van om een patroon meerdere keren te maken. Soms als ik niet helemaal tevreden ben, verander ik wat aan het patroon en dan maak ik het beertje nog een keer.
Het kan ook zijn dat ik het juist een heel erg leuk beertje vind en dan maak ik er nog een vriendje bij (niet helemaal hetzelfde natuurlijk!)
Het is wel een heel gepriegel het maken van zo'n klein beertje, maar een leesbrilletje doet tegenwoordig wonderen.

De patroonberen die ik ontwerp zijn niet zo klein als mijn verkoopbeertjes. De meeste mensen hebben toch te veel moeite met het maken van die kleine beertjes.
Ze zijn natuurlijk ook lastiger te naaien dan grotere beren en moeilijker te keren.
Ik probeer daar over het algemeen wel rekening mee te houden.
Maar omdat er toch ook veel mensen zijn die nog heel veel kleine stukjes stof over hebben van een andere beer, ontwerp ik ook kleine beertjes die uit rest stukjes stof gemaakt kunnen worden.
Wat moet je anders met al die rest stukjes! Over elk patroonbeertje is goed nagedacht. Zo wil ik graag elke keer weer een beer maken die niet standaard is.
Elke beertje moet een uitdaging zijn om te maken en mensen moeten niet het gevoel krijgen dat alle patroonbeertjes van mij op elkaar lijken.
Maar het moet ook weer niet te ingewikkeld zijn om te maken, want daar doe ik ook niemand een plezier mee.
Het is heel leuk om een patroonbeer te ontwerpen en het doet me altijd veel plezier als andere mensen er ook enthousiast over zijn, want daar doe ik het voor.

Heb je dus genoeg van het maken van "normale" beren, kijk dan maar eens goed bij mijn patroonberen. Er zal vast wel iets bij zitten wat je leuk vindt.